Wat het is en hoe het te gebruiken?

‘S Nachts onder een volle maan zitten kan romantisch, ontspannend of gewoon mooi zijn. In tegenstelling tot zonlicht heeft maanlicht de neiging om de wereld een enigszins blauwachtige tint te geven. Dat geeft je omgeving een andere uitstraling dan overdag. Sommigen beschrijven maanlicht als bleek.

Onder het licht van de maan lijken kleuren misschien vervaagd en niet zo helder als overdag. Natuurlijk schijnt de maan niet altijd. In die gevallen kan kunstmatig maanlicht datzelfde magische gevoel in uw tuin creëren, zelfs op een bewolkte nacht. Als u weet hoe u dit effect kunt gebruiken, kan dit een prachtige aanvulling zijn op uw landschapsverlichtingssysteem in huis. Laten we meer te weten komen over dit kunstmatige maanlichteffect en hoe u dit het beste kunt gebruiken voor een dromerig tuinontwerp.

Hoe is maanlicht anders?

Als we het over maanlicht hebben, beschrijven mensen het vaak als blauw of zelfs zilver. Maar zelfs als je het blauw noemt, is het niet hetzelfde als ergens een echt blauw licht op schijnen. Een blauwe schijnwerper nemen en die op je tuin laten schijnen, ziet er zeker niet uit alsof je onder een volle maan zit. Dus waarom noemen we maanlicht blauw?

Als we het hebben over blauw of geel licht, hebben we het vaak niet over echt gekleurde lampen, maar over kleurtemperatuur. Kleurtemperatuur wordt gemeten in graden Kelvin en wordt meestal eenvoudig afgekort als K. Het lijkt misschien contra-intuïtief, maar een hoger aantal graden Kelvin (technisch gezien ‘heter’) geeft een licht af dat we vaak omschrijven als ‘koeler’. Aan de andere kant wordt licht met een lager aantal graden Kelvin vaak omschreven als een “warm” licht.

lichte temperatuur
Lichttemperatuur is een factor bij het ontwerpen van buitenverlichting.

Lichttemperatuur begrijpen

Om graden Kelvin en zijn relatie met de warmte of koelte van licht te begrijpen, kunnen we ons voorstellen dat een stuk metaal wordt verwarmd door een smid. Het metaal begint donkergrijs of bijna zwart voordat het wordt verwarmd. Vervolgens plaatst de smid het metaal in de oven. Terwijl het metaal opwarmt, begint het te gloeien. Eerst gloeit het metaal rood. De temperatuur is nog steeds relatief laag (vergeleken met de hogere temperaturen die het uiteindelijk zal bereiken). Dus op de schaal van graden Kelvin zou dit een lage temperatuur zijn, rond de 2500K.

Naarmate het metaal meer opwarmt, begint het rood plaats te maken voor een oranjeachtige en vervolgens een gele kleur. De temperatuur stijgt en de kleur van het metaal wordt minder rood. In informele zin zouden we kunnen zeggen dat de kleur koeler wordt, zelfs als de temperatuur stijgt. Als de smid het metaal in het vuur houdt en het blijft verhitten, wordt het bleker geel. Uiteindelijk, als de hitte voldoende stijgt, zal het metaal witgloeiend gloeien. Het heeft de hoogst mogelijke temperatuur bereikt en de gloed heeft bijna kleurloos wit bereikt.

Lichttemperatuur gebruikt dezelfde formule. Graden Kelvin als maatstaf voor de lichttemperatuur is gebaseerd op het idee dat een hypothetisch zwart voorwerp bij verschillende temperaturen een andere kleur zal oplichten. Naarmate dit hypothetische perfect zwarte item hogere temperaturen bereikt, wordt de kleur die het gloeit minder rood. We zouden het visuele effect kunnen omschrijven als een koeler licht, zelfs als dit wordt bereikt door meer warmte toe te voegen.

Waarom lijkt maanlicht blauw?

Heb je ooit door het maanlicht gelopen en het gevoel gehad dat het je een beetje een blauwe zweem gaf? Dat komt omdat je ogen iets oppikken. Als de geelheid of witheid van licht is gebaseerd op de temperatuur van een gloeiend object, lijkt het erop dat de zon een witter licht zou moeten hebben dan de koelere maan. De schijnbare kleurtemperatuur van maanlicht is echter koeler dan op klaarlichte dag. Op een heldere dag schijnt de zon rond de 5000K. Maanlicht lijkt meestal rond de 4100K te zijn. Maar onze perceptie van kleur overdag en ’s nachts is heel anders.

Overdag lijken kleuren helder en duidelijk. Bomen zijn groen. Rozen zijn felroze, rood en geel. Daglicht geeft een zeer natuurgetrouwe weergave van kleuren. ‘S Nachts ziet alles er, ongeacht de temperatuur van het licht, gewoon een beetje blauw uit. Dit wordt het Purkinje-effect genoemd.

Het Purkinje-effect is het resultaat van hoe het menselijk oog licht en kleur waarneemt en interpreteert. Als er veel licht is, raken de verschillende golflengten de receptoren aan de achterkant van je oog en worden door de hersenen geïnterpreteerd als verschillende kleuren. Maar wanneer er minder licht beschikbaar is (zoals ’s nachts), verschuift het menselijk oog hoe het licht waarneemt. Bij voldoende licht worden mensen praktisch kleurenblind. Om bij dit lage licht te zien, vertrouwt het oog op receptoren die goed zijn in het waarnemen van licht, maar slecht in het weergeven van kleuren.

Bij bepaalde lichtniveaus, tussen volledige kleurwaarneming en kleurenblindheid bij weinig licht, is het oog gevoeliger voor blauw licht. Dit is het geval wanneer de wereld wordt verlicht door maanlicht. Er is genoeg licht om echte kleurenblindheid te voorkomen, maar er is zo weinig licht beschikbaar dat het oog moet vertrouwen op receptoren die gevoeliger zijn voor blauw licht.

Maanlicht simuleren

Om maanlicht effectief te simuleren, moet kunstmatig maanlicht een kleurtemperatuur bereiken die het Purkinje-effect nabootst. Het eenvoudigweg verlagen van de hoeveelheid beschikbaar licht tot maanlichtniveaus zou in theorie kunnen werken. Maar als het uw doel is om voldoende licht te bieden om gebruik te maken van buitenruimtes, zou die aanpak onpraktisch zijn. In plaats daarvan kan het gebruik van koeler, hoewel niet geheel wit, licht hetzelfde effect creëren als maanlicht.

Om kunstmatig maanlicht te creëren, gebruiken ontwerpers van landschapsverlichting lampen die schijnen op ongeveer 4100K. Hierdoor kan het oog kleuren op vrijwel dezelfde manier waarnemen als bij echt maanlicht.

Het effect van maanlicht is echter niet beperkt tot het effect op kleur. Een ander kenmerk van maanlicht is hoe het alles overspoelt. Een schijnwerper in de 4100K zou niet de indruk wekken van maanlicht. Ontwerpers van landschapsverlichting moeten dus een manier vinden om een ​​breed, gelijkmatig licht te geven dat nabootst hoe maanlicht over een groot gebied wordt verspreid. Het gesimuleerde maanlicht zorgt voor een romantische, serene lichtervaring in je tuin.

Kunstmatig maanlicht sturen

Het creëren van het effect van kunstmatig maanlicht vereist meer dan alleen het juiste type lamp. Dat is waar professionele expertise om de hoek komt kijken! Ook de plaatsing en het type verlichtingsarmaturen dat wordt gebruikt zijn belangrijk. Om maanlicht te creëren, gebruiken ontwerpers van landschapsverlichting een bepaald type downlighting. Lichten worden zo hoog mogelijk geplaatst, verborgen in bomen of op andere hoge landschapselementen. Door gebruik te maken van een wijdverspreide lamp wordt het licht naar beneden gericht om een ​​groot gebied te bestrijken, net als bij maanlicht.

Er is echter nog een zorg die moet worden aangepakt. Alleen lampen hoog in een boom hangen is niet voldoende. Ja, dat zal wat licht toevoegen, maar niet effectief. Deze lampen moeten in speciale armaturen worden geplaatst die beschermen tegen verblinding en ervoor zorgen dat het licht naar beneden wordt gericht en niet naar boven of naar de zijkanten. Zonder de verblindingsschermen zou het licht het bladerdak verlichten en de indruk wekken van gloeiende bomen. Dat is zeker niet waar je voor gaat als je natuurlijk maanlicht probeert na te bootsen.

Wanneer gebruik je kunstmatig maanlicht?

Zoals bij elk type landschapsverlichting, zijn er geen vaste regels over wat te gebruiken en waar. Welke lampen je gebruikt, hangt uiteindelijk af van je persoonlijke gevoel voor design en het effect dat je wilt creëren. Er zijn echter enkele algemene richtlijnen voor het gebruik van kunstmatig maanlicht die kunnen helpen bij uw ontwerpproces.

Kunstmatig maanlicht is geweldig voor zitplekken buiten. Als je een bankje in je tuin hebt, kan het toevoegen van een beetje kunstmatig maanlicht het gevoel geven alsof je buiten zit onder de volle maan. Je moet er ook rekening mee houden dat je kunstmatige maanlicht over een groot gebied wordt verspreid. Als je hem gebruikt in een gebied met een pad, trappen of andere kenmerken die verlichting nodig hebben om veilig te kunnen navigeren, hoef je geen andere lichtbronnen te installeren. Een pad dat wordt verlicht door kunstmatig maanlicht heeft misschien helemaal geen padverlichting nodig. Het is het beste om niet te veel te verdubbelen aan verlichting in een gebied dat al verlicht is door kunstmatig maanlicht.

Kunstmatig maanlicht installeren

Kunstmatig maanlicht kan een geweldig effect zijn om in uw tuin te gebruiken. Zoals bij elk speciaal effect, moet het echter correct worden geïnstalleerd om de juiste look te creëren. Weten hoe je dit effect met succes kunt creëren, vergt enige ervaring en technische kennis, dus het is het beste om professionele hulp in te roepen. Als u overweegt kunstmatig maanlicht te gebruiken in uw buitenverlichting, hoeft u niet verder te zoeken dan de professionals van Night Vision Outdoor Lighting.

NightVision Buitenverlichting: uw lokale experts

Professioneel verlichtingsontwerp en -installatie zullen uw woning een eersteklas esthetiek geven. Wij zijn gespecialiseerd in het creëren van de gewenste sfeer in uw tuin, inclusief kunstmatig maanlicht. Als je wat inspiratie nodig hebt, bekijk dan enkele van onze gerealiseerde landschapsprojecten. Wanneer je klaar bent om te beginnen met het bouwen van je eigen droom, neem dan gewoon contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

ZIE JE GEDACHTEN

      Laat een reactie achter

      Industriele lampen
      Logo
      Vergelijk items
      • Totaal (0)
      Vergelijken
      0
      Shopping cart